Jdi na obsah Jdi na menu

Izolace podlah

Zde bude řeč o rekonstukci podlah staré budovy, která nemá základovou desku a má mělké základy. První čeho se musíme zbavit je vlhkost.

U starší nemovitosti musíme odkopat, v rámci možností, hlínu kolem celého domu. Výkopové práce provádíme postupně a s rozmyslem, aby nedošlo ke zřícení stavby. Poté dáváme postupně kolem obvodu budovy hydroizolační fólii tzv. nopku. 

Další možností je podsekání (podřezání) zdiva nebo injektáž.

injektaz.jpg

Záleží na stavu a umístění nemovitosti, našem rozhodnutí a na finančních možnostech.

 

Uvnitř budovy je potřeba vykopad podlahy. Jakou zvolit technologii odvlhčení opět záleží na našem rozhodnutí. 

1) Jednou nejběžnější metodou je vrstva betonu, na kterou se dá asfaltová lepenka nebo penetrační lak. Pak následuje vrtva podlahových polystyrénových desek. Na ně položíme hydroizolační lepenku a další vstvu betonu. 

Jinou možností izolace jsou dřevovláknitá pevná kročejová izolační deska nebo desky z kamenné vlny

podlaha-01.jpg  podlaha-02.jpg

podlaha-03.jpg  podlaha-04.jpg

 

 

2) Ztracené bednění iglú, izolační systém plastových tvarovek z polypropylenu. Vyrábí se v několika velikostech a tvarech. Iglú má klenutý tvar a v prostoru pod ním je ventilační dutina, pro rozvody kabelů a potrubí. Prostor slouží především pro odvětrávání podlahy, odvod vlhkosti a izolaci proti radonu.

Pro někoho může být nevýhodou, že se musí jít hodně do hloubky, ale je zde zase menší spotřeba betonu.

 

iglu-03.jpg

 

3) suchý způsob rekonstrukce keramické kamenivo - více viz Izolace stropu

 

K doplnění může posloužit difuzní lišta, pro odvod difundující (pronikající) vodní páry, unikající z nepodsklepených podlahových konstrukcí a zdiva. Pomocí lišty dochází k odvětrávání vodní páry do atmosféry, která by se jinak koncentrovala v omítce. 

difuzni-lista.jpg